Seiten

czwartek, 13 czerwca 2013

Zielony smoothy / green smoothy recipe

Latem bardzo lubię pić różnego rodzaju smoothy. Oto przepis na mój ulubiony, przeładowany żelazem, zielony "koktajl":

- banan
- 1 szklanka mleka różowego, migdałowego albo sojowego
- 1-2 garści świeżego szpinaku
- (stevia/sok z agawy)
- (białko w proszku)


Jeżeli banan jest jeszcze nie zbyt dojrzały dodaje trochę stevi. 

Wszystko wrzucamy do robota kuchennego albo mixujemy blenderem.
W gorące dni dodaje jeszcze lodu. Czasami pije to zamiast śniadania ale dodaje wtedy jeszcze łyżke białka w proszku żeby było bardziej wartościowe. 
Na początku smak szpinaku jest trochę irytujący ale po kilku łykach smakuje wysminicie.

Warto pamiętać też o tym że pomimo tego że jest w tym szejku dużo żelaza to nasz organizm przyswoi go niestety bardzo mało. Organizm przyzwyczajony do mięsa, będzie przyswajal żelazo z mięsa. Ale dla wegetarian i osób na diecie wegańskiej jest to znakomite źródło żelaza.



Xoxo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz