Seiten

czwartek, 1 września 2011

przepis na Frozen Yoghurt domowej roboty

Najpierw krotki wstep:
-Jakie lody najbardziej lubisz?
-Joghurtowe!!!:)




Tak wiec wyobrazacie sobie jaka bylam zachwycona kiedy w mojej galeri pojawilo sie stoisko "frozen yoghurt". Nie sa to tradycyjne lody o smaku joghurtowym. Jest to wersja light :) Pani w stoisku powiedziala mi ze robia je sami z prawdziwego joghurtu i dlatego jest on mniej kaloryczny niz jego odpowiednik z lodziarni. Do joghurtu mozna sobie jeszcze dobrac rozne posypki (toppings). Cena u nas w niemczech to:

maly:    1,99 € topping +1,00 €
sredni:  2,99 € topping +2,00 €
duzy:    4,99 € topping +3,00 €

Niestety pani nie mogla mi wyjawic skladnikow ani ilosci cukru.... nie miala tez pojecia ile kcal ma takie male biale cudo.

Bedac juz w domu pomyslalam sobie ze na to musi byc tez jakis domowy przepis, no i znalazlam :)
W sumie sa nawet 2:
Dla posiadajacych lodziarke i dla osob ktore jej nie posiadaja.
Osobiscie mama takie cudo w domu ale nie lubie uzywac bo wiaze sie z tym duzo zachodu. Wiec przedstawie tu przepis na wersje super light z zamrazalnika :)

Przepis:

* 500 g joghurtu 0,01 % tluszczu
* paczka cukru waniliowego (okolo 10g )
* slodzik (plynny lub rospuszczone tabletki)

Joghurt cukier waniliowy oraz slodzik mieszamy az do uzyskania gladkiej i kremowej masy. Nastepnie wstawiamy do zamrazarki na 15 min. Wyciagamy i wszystko dokladnie mieszamy. Wstawiamy do zamrazarki i mieszamy co 30 min przez okolo 5-6 godzin. To przepis na jakas wolna sobote :) Frozen Yoghurt bedzie gotowy kiedy masa bedzie miala kremowa konsystencje :)
Duza porcja czyli 250 g maja....uwaga... 120 kcal.
Tak! 120!! :) czy to nie brzmi cudownie dla ucha odchudzajacego sie?! I uwierzcie mi te 250 g to nie jest malo i swobodnie mozna policzyc jako posilek ... mnie na pewno nasyci.




Edit:
Dla osob ktore nie sa na diecie...mozna do slodzenia uzyc tez miodu lub cukru. Ale cukier vaniliowy to mus! On nadaje wlasnie ten charakterystyczny smak tradycyjnego joghurtu mrozonego. Oczywiscie cukier vaniliowy mozna sobie zrobic samemu....bedzie o wiele bardziej aromatyczny :)


Mam nadzieje ze komus zasmakuje.

Zycze smacznego i do nastepnego....


XOXO




2 komentarze:

  1. wow! Świetny przepis :D Będę próbować, tylko mam wsypać całą torebkę cukru???

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jeszcze dodaję syrop klonowy :)

    OdpowiedzUsuń